Ngayal jadi Master

Leave a comment

September 19, 2012 by Ain Nisa

Yes, ini lagi hot-hotnya mengkhayal jadi Master alias bisa kuliah lagi. Suami sih alhamdulillah malah encourage, nggak pernah melarang untuk sekolah lagi. Sayang aja dulu nggak prepare pas tes pasca Kom UI, so gagal deh masuk (itu tesnya pas lagi hamil 5 bulan, dan di lantai 3 tanpa lift!)
Tapi saya rasa banyak hikmah dari gagal masuk ke Kom UI itu. Karena setelah saya mengulik-ngulik, merenung lebih dalam (tsah,minta ditimpuk pake KBBI) kayaknya saya nggak terlalu tertarik ke Pasca Kom, yang sepertinya lebih fokus pada political communication (apalagi ada Effendi Ghazali disana) dan professional approach.
Well, terakhir saya jungkir balik di dunia akademik, saya ngerasain asyiknya ngebedah teori-teori sosial dan masyarakat Islam di Indonesia. Yep, spesifik. Islam di Indonesia. So, I’m thinking something that explores indonesian islamic society, women, and media.
Dan taraaa, I end up in PSKTTI website, yaitu Pusat Kajian Timur Tengah dan Islam. Ada satu konsentrasi yang beberapa mata kuliahnya menarik: Kajian Islam. Namanya memang itu tok, tapi major itu membahas media/dakwah dan Islam, sosiolinguistik bahasa arab, komunikasi multikultural, dan pembahasan isu-isu kontemporer dalam Islam Indonesia. The cost is 11jt/semester.
I try to find a comparison and end up in Islamic State University Syarif Hidayatullah (UIN) which is much closer to home. They also offer some interesting postgraduate major, such as religion and media, da’wah and communication, etc. But I think I have to visit them to gain more info.
Postgraduate studies are expensive, I know. And because I have one baby and one toddler that may be consuming 90% of my time, I’m not pushing it now. Then, an idea of online degree emerge.
I ask citra (which is soon obtaining her PhD in Columbia Univ.) For recommendation. She said new school in NY and pittsburgh University are offering great courses. Then I checked them out
Well, they ARE interesting, and definitely challenging. Though they requiring things such as software that we should use, audio/video programs, etc.
Hence, they are also cost a lot (sigh). I could spend million rupiahs only for a short course. Education is so d*mn precious now.
So, I’m now try to be satisfied by reading free public lectures from some sites (I didn’t bookmarked the site,maybe later). It does good to refresh the brain to social theories and new thinking on the field.
It feels good to be ‘back’, though

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: